FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Main Index Quizzes, Trivia and Puzzles
Main Index Quizzes, Trivia

Domestic Rats Trivia Questions and Answers

Fun Facts & Interesting Information
Search in topic:
Related Questions & Answers:   Pet Rodents   

1. When crows congregate we call it a murder, and when porcupines pal up we call it a prickle. What might you call a roundup of rats (or mice)?


Answer: a mischief

Interesting Information:
If I had my way, I'd use all four of those interchangeably since rats love to squeak, bother and scrabble as well as they love to make mischief! However, mischief is the answer. Difficulty: Hard.

From Quiz: The Pet Rat Race
 
Some incorrect choices:
a squeak, a botheration, a scrabble

2. What is a group of rats called?


Answer: a mischief

Interesting Information:
Other correct terms for a group of rats are: colony, horde and swarm. Personally, I think a mischief of rats describes our pet rats the best. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pet Rats
 
Some incorrect choices:
a tribe, a band, a sneak

3. Which rat was the host for the plague-carrying flea in medieval times?


Answer: Black rat

Interesting Information:
The black rat (Rattus rattus) was the host for the flea that carried the plague and wiped out large populations of people in medieval times. What most people don't know is that the rat was as much a victim of the plague, if not more, than people. The flea much preferred rats to people and only moved onto people when the rat population diminished. Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge
 
Some incorrect choices:
Brown rat, Kangaroo rat, Gambian rat

4. What is the defining feature of a hooded rat?


Answer: Coloured head and stripe down its back

Interesting Information:
A hooded rat is a popular type of pet rat with a stripe of colour running from its head down its back. The stripe can be narrow or wide, depending on the individual rat. It looks like it's wearing a small hoodie with the hood pulled up, which is where the name comes from.

The coloured part usually starts on the head and continues in a line along the spine, while the rest of the body is white. It has no spots, just a clean white coat from neck to tail. These markings can come in lots of colours, such as black, brown, grey and ginger. Breeders often try to keep the stripe clean and straight. You'll often find hooded rats in pet shops because they're common and well-loved.
Difficulty: Hard.

From Quiz: A Quiz for Rat Lovers
 
Some incorrect choices:
Curly coat and curly whiskers , Long, silky coat, Stripes of colour on the head

5. What kind of games can rats play?


Answer: mazes

Interesting Information:
Rats are intelligent creatures. When food is in the maze, the rat uses its nose to find the food at the end of the maze. Rats are also quicker than you might think, moving up to 7 mph for longer distances and 8 mph when sprinting. Rats typically travel on all four legs. One would wonder if rats would have the manual dexterity in their paws to do the other activities. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Gettin' Ratty
 
Some incorrect choices:
rock, paper, scissors, tic-tac-toe (noughts and crosses), computer games

6. When frightened, a Kangaroo rat can jump about how far?


Answer: 7 feet

Interesting Information:
Because of the lack of water in the desert, kangaroo rats get most of their water in the form of moisture in the foods they eat. Difficulty: Hard.

From Quiz: Oh Rats!
 
Some incorrect choices:
10 feet, 35 feet, 2 feet

7. Which of these describes the physical characteristic of male rats compared to female rats?


Answer: Larger size and more muscular build

Interesting Information:
One of the most noticeable physical differences between male and female rats is that male rats tend to be larger and heavier than females. They have a more muscular build. As they grow, males usually develop broader heads and thicker bodies, giving them a chunkier look overall. Their size makes them feel a bit more solid when handled.

Another clear difference is that male rats have visible testicles, which become quite prominent once they reach maturity. This makes it easy to tell them apart from females, who have a sleeker build and no external genitals. When trying to sex a rat, that's usually the first thing people check. Difficulty: Easy.

From Quiz: A Quiz for Rat Lovers
 
Some incorrect choices:
Brighter fur coloration, Smaller size and more agile , Larger eyes

8. People in ancient Rome considered the rat to be what?


Answer: good luck symbol

From Quiz: Oh Rats!
 
Some incorrect choices:
bad luck symbol, messenger of the gods, good eatin'

9. How large should the cage be?


Answer: Bigger is better!

Interesting Information:
The generally accepted size is about 2 cubic feet per rat, but bigger is better! Rats need room to play, eat, and have a bathroom corner. Larger cages will also help reduce squabbles between cage mates competing over resources or a favorite spot. Difficulty: Hard.

From Quiz: Caring for Pet Rats
 
Some incorrect choices:
Big enough for the rat to turn around., Big enough to fit their toys. Too large a cage is overwhelming to a rat., Rats don't need cages, just let them run around the house!

10. When your rat is grinding his or her teeth (a behaviour called bruxing), how is your rat feeling?


Answer: it could be feeling any of these

Interesting Information:
Most of the time our pets are happy and will brux occasionally when content. Bruxing helps grind the teeth down so that they are a healthy length. Bruxing does not necessarily mean a rat is happy however, since they will also grind their teeth in frustration or when they are very ill. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pet Rats
 
Some incorrect choices:
content, frustrated, distressed

11. What colour base does a silverfawn stem from?


Answer: Agouti

Interesting Information:
When the pink eye gene dilutes agouti, you get silverfawn. Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge 2
 
Some incorrect choices:
Black, White, Blue

12. A rat with low-set ears is called by which name?


Answer: Dumbo rat

Interesting Information:
Dumbo rats are a type of pet rat that is easy to recognise because of their big, round ears that sit low on the sides of their head. These ears make their face look very cute and give them their name, which comes from the cartoon elephant Dumbo. They come in lots of colours and coat types, just like other fancy rats, and they are usually friendly and curious. They enjoy exploring their surroundings and can even learn to recognise their owners and enjoy being handled.

Compared to regular fancy rats, Dumbo rats are mostly the same in personality, but some people think they are a bit calmer and gentler. Like all pet rats, they need a safe cage, fresh food, clean water, and time to play outside their cage. Overall, Dumbo rats are popular pets because of their cuteness, and they're friendly, and easy to bond with.
Difficulty: Hard.

From Quiz: A Quiz for Rat Lovers
 
Some incorrect choices:
Luggy rat, Big eared rat, Giant ratty

13. Where does the acacia rat build its nest?


Answer: treetops

From Quiz: Oh Rats!
 
Some incorrect choices:
cacti, abandoned burrows, seaside

14. What is it called when a rat chatters or grinds its teeth together?


Answer: Bruxing

Interesting Information:
When a rat bruxes it is generally contented and relaxed. It has been likened to a cat's purr. Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge 2
 
Some incorrect choices:
Scraping, Grinding, Quivering

15. Which Latin name below belongs to the brown rat, otherwise known as the Norway rat?


Answer: Rattus norvegicus

Interesting Information:
Rattus norvegicus is the latin name for the common brown rat, otherwise known as the Norway rat (hence the Norvegicus). Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge
 
Some incorrect choices:
Rattus rattus, Tylomys bullaris, Sigmodon arizonae

16. What is a baby rat called?


Answer: Pup

Interesting Information:
Baby rats, called pups, are born hairless, blind, and very small. They depend completely on their mother for warmth and food. In the first few days, they mostly sleep and eat, and their skin is pink and delicate. At around a week old, tiny hairs start to grow, and by two weeks, their eyes open and they begin exploring a little.

Pups grow fast and learn from their mother and siblings. They start eating solid food at about three weeks old and can usually leave the nest soon after. Even though they are small and fragile at first, baby rats are curious and active, quickly learning to climb, play, and interact with their family. Difficulty: Easy.

From Quiz: A Quiz for Rat Lovers
 
Some incorrect choices:
Kitten , Cub, Ratling

17. All rats are part of the same species.


Answer: False

Interesting Information:
There are over 50 different species of rats. This does not even include animals that are not true rats but have "rat" in their popular name. Though both rats and mice are smaller rodents, rats tend to be somewhat larger than mice. Difficulty: Hard.

From Quiz: Gettin' Ratty
 
Some incorrect choices:
----------, ----------, ----------

18. Domesticated pet rats (or 'fancy' rats) come in many different varieties of shape and colour. How would you describe a rat who has large round ears placed low on the head?


Answer: a Dumbo

Interesting Information:
Rats with this body type are called Dumbos, after the Disney elephant. While their prominent ears don't enable them to fly, they certainly make them adorable! Difficulty: Hard.

From Quiz: The Pet Rat Race
 
Some incorrect choices:
an Elf, a Pinocchio, a Miller

19. The reddish discharge sometimes seen on a rat's eyes or nose is called:


Answer: porphyrin

Interesting Information:
Reddish discharge called porphyrin is sometimes seen around the eyes and nose of a rat when it is ill. It is often mistaken for blood. Porphyrin is a pigmented secretion produced by a gland behind the eye. The pressence of porphyrin may indicate that your rat is stressed, and you should watch your rat closely for any signs of illness. Toxic beddings like cedar and pine can cause the production of excess porphyrin. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pet Rats
 
Some incorrect choices:
erythrocin, blood, pigmentocin

20. Which strain of Mycoplasma do rats suffer from?


Answer: Mycoplasma pulmonis

Interesting Information:
The strain of Mycoplasma that rats carry will not transmit to human beings. Humans have their own strains of myco that can affect respiratory tract, salivary tract and genital tract. Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge 2
 
Some incorrect choices:
Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma agalactiae, Mycoplasma hominis

21. Which respiratory disease is common to all rats worldwide?


Answer: Mycoplasmosis

Interesting Information:
Mycoplasmosis is found in every rat unless it has been specially brought up as a myco-free animal in sterile lab conditions. Mycoplasma is a very primitive bacterium that infects baby rats as they come in contact with their mother's birth canal or as soon as she starts licking them. Myco symptoms usually appear when the rat is stressed and immune system is low. Myco will usually appear in the respiratory tract as wheezing, sneezing and rattling, but less commonly will attack the reproductive system causing sterility. Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge
 
Some incorrect choices:
Pneumonia, Rhinovirus, Asthma

22. Rats should be kept as single pets.


Answer: False

Interesting Information:
Rats are naturally social animals that do best when they have companions. In the wild, they live in colonies where they interact, play, and groom each other. Keeping a rat alone can lead to loneliness, boredom, and stress, which can affect both their behaviour and overall health.

For this reason, it's recommended to keep rats in pairs or small same-sex groups. Female rats usually get along well in groups, while males may need careful introductions to prevent fighting. Having companions allows rats to communicate, play, and stay active, which keeps them happy and healthy as pets. Difficulty: Hard.

From Quiz: A Quiz for Rat Lovers
 
Some incorrect choices:
----------, ----------, ----------

23. What distinguishes does from dams among female rats


Answer: Does are before pregnancy while dams are after pregnancy

Interesting Information:
Male rats are known as bucks upon reaching maturity. Unmated females are does. Mated females are dams. Young rats can go by multiple names including kittens and pups. Difficulty: Hard.

From Quiz: Gettin' Ratty
 
Some incorrect choices:
Both does and dams are before pregnancy, Both does and dams are after pregnancy, Dams are before pregnancy while does are after pregnancy.

24. Which, the brown rat or the black rat, has a tail that is usually longer than the body?


Answer: black

Interesting Information:
The black rat was one of the main rats that helped to spread the fleas around during the bubonic plauge. Difficulty: Hard.

From Quiz: Oh Rats!

25. Female rats, or does, go into heat how often on average?


Answer: Every 5 - 6 days

Interesting Information:
Does are receptive to bucks on average every 5 to 6 days, and this can often be observed by the vibration of the doe's ears and hunch-backed stance when her hindquarters are approached. Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge 2
 
Some incorrect choices:
Once a month, Every 2 - 3 days, Every 8 - 10 days

26. The rat is one of the animals in the Japanese zodiac. Which number is it?


Answer: 1

Interesting Information:
The traditional Japanese belief is that the rat is a messenger of the gods. It is considered unlucky to be born in the year of the rat. Difficulty: Hard.

From Quiz: Oh Rats!
 
Some incorrect choices:
4, 7, 12

27. In any group of rats there is always an autocRAT; his squeaks are the law, and lesser rats must make way or risk his wRATh! What might one call this dominant rat?


Answer: Alpha rat

Interesting Information:
We would call the dominant rat the 'Alpha' rat. The Alpha rat can be male or female (female and male rats are generally kept in separate cages). Difficulty: Very Easy.

From Quiz: The Pet Rat Race
 
Some incorrect choices:
Fat rat, Rat A, Proto-rat

28. When were rats domesticated?


Answer: about 200 years ago

Interesting Information:
Wild rats from London were domesticated around 200 years ago in the early 1800s by 'Rat Catchers' who started breeding them. The first colour variation produced was albino. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pet Rats
 
Some incorrect choices:
about 100 years ago, about 50 years ago, about 25 years ago

29. Which chemical found in pine and cedar bedding can be extremely harmful to rats?


Answer: Phenols

Interesting Information:
Cedar is the most dangerous of woods and shouldn't be used as bedding at all. Pine is less so, but still should be avoided. The more odour the shavings emit, the stronger the concentration of phenols. Difficulty: Average.

From Quiz: Rat Knowledge 2
 
Some incorrect choices:
Hormones, Pesticides, Fungus

30. What is the variety of rat in which ONLY its head is a different colour from its body?


Answer: capped

Interesting Information:
The capped rat is known for its striking coat pattern. It has a solid patch of colour on its head, like it's wearing a little helmet or cap, and the rest of its body is usually pure white. The cap is usually black, brown, or another solid shade depending on the rat's genetics. The coloured part covers the top of the head and sometimes the ears, but it doesn't extend down the back or sides. This clean contrast makes capped rats stand out, and they're often bred for their neat markings.

These rats are part of the 'marked' group, which includes other patterns like hooded or Berkshire. The capped look comes from specific genes that control where the colour shows up, and breeders try to keep the markings tidy and symmetrical. Aside from their looks, capped rats are just as friendly and curious as any other pet rat. They're popular in shows and with owners who like its cap. Difficulty: Hard.

From Quiz: A Quiz for Rat Lovers
 
Some incorrect choices:
hooded, black and white, black fawn

31. What is the average heart rate (in beats per minute) of a domestic rat?


Answer: 260-600

Interesting Information:
That's a lot faster than in humans. Difficulty: Hard.

From Quiz: Oh Rats!
 
Some incorrect choices:
720-1000, 100-440, 580-990

32. Softwood chips, like pine and cedar, commonly available in pet stores are toxic to small animals because they contain:


Answer: phenols

Interesting Information:
Phenols (also called aromatic hydrocarbons) give pine and cedar their pleasant scent. However, these phenols are absorbed by a rat's respiratory lining and enter the blood. The toxins damage the respiratory tract, and also cause liver enzyme elevation. Exposure to toxins is a stress on the body can despress the immune system. Safe beddings include paper-based bedding, and bedding made from hardwood like aspen and maple. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pet Rats
 
Some incorrect choices:
lignin, tanins, preservatives

33. Which bacteria can cause bumblefoot?


Answer: Staphylococcus aureus

Interesting Information:
S. aureus is a bacteria occurring naturally on the skin and can enter the foot via small scratches causing the condition known as Bumblefoot. Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge 2
 
Some incorrect choices:
Streptococcus pyogenes, Streptococcus agalactiae, Staphylococcus intermedius

34. Rats live how many years on average?


Answer: 2 - 3

Interesting Information:
Unfortunately the short length of life is one of the down sides of owning a pet rat. Although 2 - 3 years is the average, some rats have been known to live to 4 or even 5 years. Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge
 
Some incorrect choices:
1 - 2, 4 - 5, 10 - 12

35. Which type of cage is best suited for keeping pet rats healthy and happy?


Answer: A large multi-level wire cage with solid flooring and narrow bar spacing

Interesting Information:
The best cage for pet rats is a big wire one with several levels, solid floors, and narrow gaps between the bars. Rats love to climb and explore, so ramps, platforms, and hammocks are ideal. Avoid cages with wire flooring, as it can hurt their feet. Flat plastic or metal trays are much safer. Good airflow is important, but make sure the cage isn't in a draught or direct sunlight. Fill the cage with tunnels, ropes, and hideouts to keep your rats busy and happy.

Glass tanks aren't suitable, as they don't let air flow properly and don't offer climbing space. Small cages made for hamsters or mice are far too cramped.

Difficulty: Average.

From Quiz: A Quiz for Rat Lovers
 
Some incorrect choices:
A wooden hutch with wire mesh flooring and open sides , A small plastic hamster cage , A glass aquarium with a mesh lid for ventilation

36. Are there any fruits and vegetables that rats shouldn't eat?


Answer: Yes, raw sweet potato, avocado peels and orange juice, to name a few.

Interesting Information:
Although rats CAN eat just about anything, there are many foods that are damaging to their health. Raw sweet potato contains cyanide-forming compounds. Orange juice contains d-limonene which can cause kidney cancer in male rats. Avocado is high in fat, but can be a wonderful addition to a rat's diet, however the pit, rind, skin and leaves of avocados are toxic. The part of the fruit in contact with the pit has a higher concentration of toxins.

This information, as well as a full list of forbidden foods for rats can be found here: http://www.petratscanada.com/forbidden_foods.htm Difficulty: Hard.

From Quiz: Caring for Pet Rats
 
Some incorrect choices:
Yes, raw mushrooms, peas, and carrots, to name a few., No, rats can eat anything and be just fine., Yes, rats hate veggies just as much as kids hate them!

37. The part(s) of the body that rats primarily use to regulate their body temperature is the:


Answer: tail

Interesting Information:
Because a rat's tail is bare, it lacks insulation and loses heat. When a rat is hot, more blood flows to the tail to help it lose heat. When a rat is cold, less blood flows to the tail, conserving heat. Difficulty: Hard.

From Quiz: Pet Rats
 
Some incorrect choices:
nose, tongue, face

38. Rats have a heart beat on average of how many beats per minute?


Answer: 260 - 600

Interesting Information:
It sounds like a hummingbird! Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge 2
 
Some incorrect choices:
80 - 190, 800 - 900, 20 - 100

39. Which of the following best describes rats?


Answer: Omnivores

Interesting Information:
Rats are omnivorous. This means they eat both plants and animals. They have a very flexible diet, which allows them to survive in many different environments. They commonly eat grains, fruits, vegetables, seeds, and nuts. They have very strong teeth that can chew through almost anything, even wood or soft metal, which helps them access a wide range of foods. Bananas are one of their favourite fruits. In some parts of the world, they're known as 'almond-eaters' because of their love of these nuts.

In addition to plant-based foods, rats will also eat insects, small animals, eggs, and human food scraps if they find them. Some rats are even known to store food for later, showing a surprising level of planning. This ability to eat a wide variety of foods makes them highly adaptable and is one reason they can thrive in cities, farms, and the wild. Difficulty: Hard.

From Quiz: A Quiz for Rat Lovers
 
Some incorrect choices:
Insectivores, Carnivores, Herbivores

40. Which province of Canada is completely devoid of rats apart from those used in scientific research?


Answer: Alberta

Interesting Information:
Lying inland and surrounded mostly by territory inhospitable to rats, Alberta did not have a rat within its borders until 1950. A government control programme involving government workers and the citizens ensued and wiped out all the rats in Alberta. No one may keep a rat as a pet in Alberta, and the only rats you'll find there are used for research. Difficulty: Hard.

From Quiz: Rat Knowledge 2
 
Some incorrect choices:
Nova Scotia, British Columbia, Prince Edward Island
Please remember to credit FunTrivia.com, add links on your website or newsletters, or otherwise spread the word about our website. Thank you very much, and we hope these questions have been useful!
Copyright FunTrivia.com. All Rights Reserved.


By accessing this site, you agree to our Conditions of Use / Privacy / Legal Policies
All content on this site is protected by international law.