FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about So you Want to be an Electrician
Quiz about So you Want to be an Electrician

So you Want to be an Electrician? Quiz


This is a set of ten questions about electrical vocabulary and installations. They are inspired by the 2005 National Electrical Code (NEC) for the US. Good luck and I hope you don't find them too difficult.
This is a renovated/adopted version of an old quiz by author spokanemikel

A multiple-choice quiz by bernie73. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Technology and Computers
  8. »
  9. Electronics and Circuits

Author
bernie73
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
277,597
Updated
Sep 26 25
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
210
Last 3 plays: Guest 172 (7/10), Guest 166 (7/10), haydenspapa (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the US, which of the following is NOT an accepted color for a grounded conductor, also known as the neutral conductor? Hint


Question 2 of 10
2. Electrical current is measured in what units? Hint


Question 3 of 10
3. When using wire sized #4 and larger, what piece of equipment must be used at all conduit connectors to meet US regulations? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following is NOT an NEC requirement for all single family dwellings? Hint


Question 5 of 10
5. According to the United States' NEC, where is the outlet in a bathroom required to be? Hint


Question 6 of 10
6. The American National Electrical Code requires that all residential housing must have what piece of equipment on each floor? Hint


Question 7 of 10
7. In the US, which of these is NOT an approved lighting fixture in a closet? Hint


Question 8 of 10
8. Which of the following is normally used for electrical wiring in homes? Hint


Question 9 of 10
9. Any place along an electrical system that utilizes power is called a(n)? Hint


Question 10 of 10
10. Baseboard heaters are an example of what type of heating? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Oct 19 2025 : Guest 172: 7/10
Oct 19 2025 : Guest 166: 7/10
Oct 19 2025 : haydenspapa: 7/10
Oct 13 2025 : Strike121: 4/10
Oct 11 2025 : Guest 205: 7/10
Oct 10 2025 : Guest 74: 5/10
Oct 09 2025 : Guest 23: 5/10
Oct 08 2025 : Guest 38: 4/10
Oct 08 2025 : rooby2s: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the US, which of the following is NOT an accepted color for a grounded conductor, also known as the neutral conductor?

Answer: Red

Gray, white, or green with a yellow stripe are the acceptable choices for a grounded (or neutral) conductor. Wires of any other color (including red) are ungrounded conductors (or hot wires).

Knowing the difference between a grounded conductor and an ungrounded one is very important since grabbing the wrong wire is potentially dangerous (and shocking).
2. Electrical current is measured in what units?

Answer: amperes

The ampere is usually referred to as an 'amp' and is named for the French scientist Andre-Marie Ampere. It can also be abbreviated by a capital A. The ampere is defined as the flow of about 6.24 quintillion (6x10 to the 18th power) electrons per second.

An ammeter is the device that is used to measure current. The milliampere (or 1/1000 of an ampere) is a commonly used subunit.
3. When using wire sized #4 and larger, what piece of equipment must be used at all conduit connectors to meet US regulations?

Answer: plastic bushing

The NEC states that all conduit connectors entering a box must have a plastic bushing for protection, if the wire is size #4 or larger. The bushing provides a smooth, insulated surface. Failure to use the bushing could lead to a short circuiting or a fire. The plastic bushing is a cylindrical mechanic or electric component. It reduces friction or wear between moving parts.

The NEC generally requires that conductors be safely enclosed.
4. Which of the following is NOT an NEC requirement for all single family dwellings?

Answer: Switched receptacles

A switched receptacle typically uses a wall switch (on/off) to control things. Switched receptacles in bedrooms and family/living rooms are an option instead of ceiling lights, but they are not a requirement. The small appliance circuits include all floor and countertop circuits. The lighting outside of exits also applies to commercial and industrial facilities.
5. According to the United States' NEC, where is the outlet in a bathroom required to be?

Answer: within three feet of the basin

This rule is intended to eliminate the chances of electrical cords hanging over the sink. In addition to being within three feet of the basin, the outlet should be within twelve inches of the countertop. If there is more than one basin, the requirement needs to apply to each basin.

This meets the requirement of the NEC (National Electrical Code).
6. The American National Electrical Code requires that all residential housing must have what piece of equipment on each floor?

Answer: smoke detectors

Smoke detectors are life savers, giving occupants time to escape a fire. Smoke detectors are required on every level of the home plus in every bedroom of the home. It is also recommended to keep smoke detectors some distance away from heating sources including cooking appliances.
7. In the US, which of these is NOT an approved lighting fixture in a closet?

Answer: Open incandescent light

Open incandescent bulbs are considered a fire hazard. In addition, hanging light fixtures (which could easily become entangled) are discouraged.

The lighting fixtures that are used in a closet should be fully enclosed.
8. Which of the following is normally used for electrical wiring in homes?

Answer: Copper

Aluminum is a good conductor, but the easy availability of copper, and its proven track record, means that this is the conductor of choice in most applications. The copper wiring is usually encased in plastic which is meant to prevent the electric current from escaping.

Wood is a poor conductor and silver would be too expensive.
9. Any place along an electrical system that utilizes power is called a(n)?

Answer: Outlet

An outlet is a point at which power is used. Switches and thermostats only control power. This includes, but is not limited to, where you would insert the plugs. The outlet where power usage is differentiated from power transmission.
10. Baseboard heaters are an example of what type of heating?

Answer: Radiant

While radiant heat can be useful, it is not very cost effective. Radiant heating can also be considered zone heating as each room has its own. Baseboard heating is often electrical but is not required to be.
Source: Author bernie73

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
10/25/2025, Copyright 2025 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us